Amennyiben nem riasztott el a jobbkormányos vezetés kipróbálása és felfedezted az angliai használt autópiac kecsegtető árait egyvalamire biztosan szükséged lesz: gépjárműbiztosításra. Kötelező megkötnöd és természetesen minél olcsóbb annál jobb. Hogyan spórolhatsz kocsi biztosításon? Néhány jótanács amit esetleg eddig nem tudtál.

A magyarországi és angliai gépjármű biztosítási rendszer két teljesen különböző világ. Részletekbe nem belemerülve a legfontosabb talán az, hogy Angliában nem a gépjárműt biztosítják (ill. nem ahhoz kötődik) hanem az azt vezető személyt. Ennek függvényében számos tényező befolyásolhatja a biztosításod árát.

Legegyszerűbb biztosításra vadászni az árösszehasonlító weboldalak (comparison websites) egyikén. Ezek többtucat biztosítóval állnak kapcsolatban és egy nagy adatbázisban keresnek a legjobb árban lévő szolgáltatások után. Adataid megadása beletellhet 10-15 percbe, de végeredményként megkapod a piacon lévő legjobb biztosítási ajánlatokat ár szerint sorba rendezve. Sokkal hatákonyabb és gyorsabb, mintha minden gépjármű biztosítónál egyenként kérnél árajánlatot, ami napokba tellne.

A véleményem szerint legkönnyebben használható összehasonlító weboldal a CompareTheMarket.com (biztos láttad már a vicces orosz akcentussal beszélő Meerkatokat a TV-ben – nagy kedvenc:) ). A példánkat ezen a weboldalon keresztül vezetjük le.

Minden biztosító az általad megadott adatok kiértékelésével dönti el, hogy milyen kockázatot jelent számukra az adott gépjárművezető biztosítása. Az éves biztosításod költségét tucatnyi tényező befolyásolja. Számít többek között az, hogy:

 • Hol laksz? pl. London belvárosi címmel magasabb biztid lesz, mint egy vidéki kisváros külkerületében
 • Mennyit vezetsz? Minél többet, annál drágább a biztosítás, mert nagyobb esélyed van a balesetre
 • Hány éves vagy ill. milyen régóta van jogosítványod?
 • Milyen régóta nem volt baleseted? (főleg, ahol te voltál a hibás) – azaz biztosításod bónusz éveinek száma
 • Mi a foglalkozásod, hol dolgozol? Bármilyen fura is, különböző pozícióban dolgozó emberek különböző veszélyeket jelentenek a biztosítónak. Figyelembe veszik az adott munkánál hogy milyen napszakban jársz dolgozni: ha forgalmi dugókat érinthetsz nagyobb a kockázat balesetre, stb..
 • Mire használod az autót? Dolgozni jársz vele, szabadidős tevékenységre, vagy mindkettő (social/leisure, work/commute, both )
 • Hol tárolod az autót? utca, garázs, udvar, őrzött parkoló
 • A kocsi különböző műszaki paraméterei: model, évjárat, motor mérete, biztonsági felszereltsége (pl. riasztó, légzsák), volt-e módosítva a gyári formától (pl.tuning), stb…
 • Ezen tényezők fényében, ha figyelsz az árajánlat kérésekor az adatok kitöltésére, sikerülhet lefaragni egy-két havi biztosítási díjat éves szinten.

compare the market meerkats

Néhány tipp hogyan tedd olcsóbbá a gépjármű biztosításodat

 1. Vezetett mérföldek száma évente (annual mileage): magánszemélyeknél ezt nem ellenőrzi egyik biztosítótársaság sem (nem kötelező megadni a kilóméteróra állását a biztosítás megkötésekor), így érdemes egy alacsony 5000-10 000 miles értéket megadni. Értelemszerűen ha kevesebbet vezetsz, kisebb esély van arra hogy karambolozol, így olcsóbb lesz a biztosítás.
 2. Ha kérdezik mire használod az autót és csak a szabadidős tevékenységet (leisure/social) választod, azzal lefaraghatsz pár fontot a havi biztosításból
 3. A biztosítási költséget mindig éves szinten állapítják meg (annual premium). Ha havonta fizeted (már ha lehetséges az adott biztosítónál) akkor általában ráraknak kamatot (kb. 10-15% szokott lenni). Ha módodban áll egy összegben kifizetned az egész éves biztosítást azzal megspórolhatsz 1-2 havidíjat.
 4. Ha van egy idősebb, tapasztaltabb, sok éves jogosítvánnyal és esetleg bónusszal rendelkező személy akivel mondjuk együtt laksz és megengednéd, hogy alkalmanként vezesse az autódat, akkor tedd rá a biztosítási szerződésre. Szerepelhet mint 1st vagy secondary driver és ez szinte minden esetben olcsóbbá teszi a biztosítást
 5. Évente csinálj egy új keresést a CompareTheMarket.com weboldalán. Mindössze 15 percbe tellik és lehet, hogy következő évben egy másik biztosító sokkal jobb ajánlatot kínál számodra.

Ha tudtok a fentiekben nem szereplő tanácsokkal szolgálni, oszzátok meg velünk alul a hozzászólásokban.
CompareTheMarket.com

Megjegyzés: Néhány biztosító nem szerepel az összehasonlító weboldalak keresőmotorjában és néha érdemes őket is leellenőrízni  a legjobb árak megtalálásához. Ilyen biztosító például a DirectLine vagy Aviva.

Fiók létrehozása

Az oldalra való regisztrálás könnyű, csak töltsd ki az alábbi mezőket, amelyek elküldésével egy új fiókot hozol létre.

Fiók tulajdonságai

Profil tulajdonságai

Nem (szükséges)

Szigetországi magyarok közössége

A HUNUK közösség célja hogy összefogja, segítse és támogassa az angliai, skóciai, írországi magyarokat. Olyan brit városok köré hozunk létre közösségi csoportokat ahol az ott élő magyarok aktív társaságot alkotnak. Közösségi fórumokon és üzenőfalakon keresztül kommunikálhattok, illetve lehetőség van programok szervezésére is a weboldalunk segítségével.

Kérdésed van?

Fordulj bátran a HUNUK magazin szerkesztőihez illetve regionális csoport és fórum moderátorok is állnak rendelkezésedre. Szeretnél egy helyi közösség moderátora lenni? Klikk ide a jelentkezéshez.
Szerzői jogok fenntartva. © 2013 HUNUK Kiemelt partnerünk a Londoni Apró – a Londonban élő magyarok apróhirdető oldala