Mi a "binge drinking" és miért Anglia az európai listavezető?

Szerző:
|

Anglia szerte terjedőben van egy régi-új szenvedély, az ivás. Régi, mert évszázadok óta az alkohol rabja az emberiség, új, mert az ivás mértéke és gyakorisága már igencsak eltér a hétvégi szalonspicctől. Neve is van a jelenségnek, ’binge drinking’.

’Binge drinking’ kifejezés talán annyit tesz, ’züllés’, ’lumpolás’. A mögötte rejlő tevékenység ettől jóval mélyrehatóbb. Először azonban tanuljunk egy kis szlenget. A magyar nyelv rendkívül sokszínűen képes leírni a részegséget, annak fokozatát figyelembe véve úgy, mint sapka részeg, korong részeg, pocsolya részeg, sík mocsár részeg, talaj részeg és a többi. Az angol nyelv is bővelkedik kifejezésekben: ’getting drunk’, ’hammered’, ’bladdered’, ’legless’. A ’binge’ azonban mint jelenség nem csak a békés, pubban való sörözgetést jelenti. Talán azzal indul, de a vége általában meghatározhatatlan. Azaz meghatározhatatlan a lumpoló számára mert ő garantáltan nem fog emlékezni semmire. A cél ugyanis egy, az alkohol mennyiséget addig növelni, ameddig a lumpen bokából néz hátra, esetleg önkívületi állapotba kerül, szóváltásba keveredik, netán verekszik, lányok esetében pedig mindenki fantáziájára bízom. A legvégső állomás egy kellemesen nyirkos utcasarok szokott lenni, ahol megpihenhetnek a fáradt lelkek és kiadhatják magukból egész esti szórakozásuk gyümölcsét.

brit bingedrinking

Az összképre még rátesz egy lapáttal a szombat estére vonatkozó dress code, ami lányoknál erős színeket jelent (főleg pink) minél kisebb ruhadarabokon, ami ha lehet még átlátszó, továbbá platformos magas sarkú csodacipők. A részeg fiatal nő amúgy is vicces látvány, de ilyen disco queen szerkóban igazán csak a szigetországban lelhető fel. Biztos mindenki látott már ehhez hasonló partyfotókat, ahol tervezőket megszégyenítő ruhakölteményekben tipegnek vagy épp kúsznak négykézláb, feltehetően hajnali órákban a fiatalok.

A hétvégi, súlyosan lerészegedők száma fordítottan arányos az életkorukkal, így még időben az angol hatóságok és egészségügyi szervezetek is felfigyeltek a jelenségre. Az ok egyszerű, a városi randalírozások, csetepaték száma növekszik, továbbá a fiatalok rendszeres ivása értelem szerűen később alkoholizmushoz, máj- és veseproblémákhoz vezet, ami igencsak negatívan fogja befolyásolni az egészségügyi kasszát, azaz érinteni fogja az adófizetők zsebét is. Ezen tények nagyjából 2003 óta foglalkoztatják az angol parlamentet, megoldásként pedig megpróbál nagyobb hangsúlyt fektetni a megelőzésre.

Aki Angliában tartózkodik már egy ideje biztosan regisztrált a háziorvosához (General Practicioner) és láthatta, hogy a regisztrációs lapon külön szekcióban részletesen kikérdeznek az alkoholfogyasztási szokásairól. Ez talán a magyar szemnek kicsit furcsa, hiszen megkérdezik, hányszor fordul veled elő olyan, hogy a túl sok alkoholfogyasztás miatt nem emlékszel dolgokra. Ez egy picit következtetni enged arra is, hogy odahaza talán hasonló a helyzet, de a szőnyeg alá van söpörve a probléma, mint megannyi más. A megelőzéshez hozzátartozik az is, hogy az egyes italokon feltűntetik, hogy életkor arányosan milyen mennyiség fogyasztása a javasolt maximum. Ezen kívül számos tévéműsor, reklám, kiadvány foglalkozik az egyre makacsabb problémával.

Egy 2005-ben publikált jelentés szerint a binge drinking számokban:

(Forrás: Parliamentary Office of Science and Technology, Binge Drinking and Public Health, 2005. http://www.thesite.org/drinkanddrugs/drinking/problems/bingedrinking)

 • A felnőtt férfi lakosság 23 százalékának (azaz majdnem minden negyedik felnőtt férfi), a felnőtt nőknek pedig 9 százalékának alkoholfogyasztási szokásai megfelelnek a binge drinking fogalmának, ami összesen 5.9 millió embert jelent.
 • Bár konkrét számadat nincs az alábbi tény megállapításához, de a tanulmány megállapítja, hogy Angliában a fiatal lányok alkoholfogyasztása minden európai ország között a legmagasabb.
 • Az alkoholmérgezésben elhunytak száma megduplázódott Anglia szerte az elmúlt 20 évben.
 • Az alkohol közrejátszásával okozott halálesetek 29 százaléka olyan haláleset, melyet a részegség közben szerzett sérüléseknek tulajdonítanak (ez 16 és 34 éves kor között a leggyakoribb).
 • Az erős alkoholfogyasztás okozta depresszió felelős az öngyilkosságok 15-25 százalékáért, az öngyilkossági kísérletek 65 százalékáért.
 • Az alkoholfogyasztás megállapítható volt az utcai vandalizmus 50 százalékában, és 30 százalékban a szexuális bűncselekmények sorában.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni .

 1. yellow october10-31-14
 2. ron11-17-14
 3. mathew11-21-14
 4. jordan11-22-14
 5. Roberto11-24-14
 6. george11-24-14
 7. jeremiah11-26-14
 8. pikavippi ilman luottotietoja11-24-15
 9. Oscar Sundberg02-11-16
 10. Henning Skovgaard02-11-16
 11. Wollert Andresen06-06-16
 12. 4cyn5et4m5t94c5t9m4vn54cx6506-18-17
 13. http://falschgeldkaufen.blogspot.com/2017/01/wo-kann-ich-falschgeld-kaufen.html06-21-17

Szigetországi magyarok közössége

A HUNUK közösség célja hogy összefogja, segítse és támogassa az angliai, skóciai, írországi magyarokat. Olyan brit városok köré hozunk létre közösségi csoportokat ahol az ott élő magyarok aktív társaságot alkotnak. Közösségi fórumokon és üzenőfalakon keresztül kommunikálhattok, illetve lehetőség van programok szervezésére is a weboldalunk segítségével.

Kérdésed van?

Fordulj bátran a HUNUK magazin szerkesztőihez illetve regionális csoport és fórum moderátorok is állnak rendelkezésedre. Szeretnél egy helyi közösség moderátora lenni? Klikk ide a jelentkezéshez.
Szerzői jogok fenntartva. © 2013 HUNUK Kiemelt partnerünk a Londoni Apró – a Londonban élő magyarok apróhirdető oldala
%d bloggers like this: