Magyar disszidensből egy angol kisváros polgármestere

Szerző:
|

Bartos Gábor Proyton polgármesterének története.

Az önmagát nyughatatlan, lázadó fiatalként jellemző Bartos Gábor mindig is megkérdőjelezte a ráerőltetett kommunizmus eszméjét. Az aktív politikától távol maradva ő a zenén keresztül lázadt: Rock and Rollt és Beatlest játszott, a Luxemburg Rádiót és a Szabad Európát hallgatta, és megnövesztette a haját. Nem egyszer a rendőrök is megverték. Nem azért, mert farmert hordott és hosszú haja volt, hanem azért, amit ezzel képviselt: a szabadságot, a másságot, a nyugat felé tekintést.

Miután beleszeretett egy 1956-ban disszidált magyar hölgybe, döntenie kellett: utána megy Angliába vagy Magyarországon marad nélküle.  Nem volt nehéz döntés.

Viszont a Magyar Nagykövetség újból és újból elutasította kérelmét. Nem engedték. Még akkor sem, amikor külföldön élő menyasszonya már a közös gyermeküket várta. Így egy választás maradt csak: mindenki előtt titokban tartva – hogy másokat ne sodorjon veszélybe – az 1978-as angliai futballmérkőzésre szurkolóként érkezve „kint felejtette magát”.

Magyarországon miután a rendőrség felkutatta szülei házát és elkobozták dolgait, öt év börtönbüntetésre ítélték el.

Angliában menedékjogot kapott és letelepedett. Szakmájában kezdett el dolgozni, mint zongorahangoló és technikus, aminek köszönhetően olyan hírességekkel is találkozott, mint Liza Minelli vagy Tom Jones. Szorgalmas és becsületes munkájának köszönhetően pár év múlva megkapta az angol állampolgárságot.

A politikai életbe úgy került be, hogy szorgalmazta, hogy lakhelye, Poynton testvérvárosi kapcsolatba lépjen szülővárosával, Érddel. Ez 2003-ban meg is történt.

Hogy munkájával még többet tehessen az országért, amely befogadta, a 2004-es választások után tagja lett a konzervatív pártnak, majd közel kétezres szavazattöbbséggel megválasztották Poynton város képviselőjének. 2008-ban alpolgármester, majd 2010-ban polgármester lett.

Bartos Gábor – az első külföldi születésű polgármester egész Észak-Angliában – megtiszteltetésnek érzi, hogy ő a város első polgára és hogy ő képviseli a királynőt Poyntonban.

Gábor sikersztorija egy izgalmas film forgatókönyvét is adhatná, hiszen volt fiatalkori lázadás, konfliktus a fennálló hatalommal, szerelem, szökés, majd a semmiből a politikai élet csúcsára került, azonban ő szerényen csak úgy jellemzi életét, hogy: „Én csak tettem a dolgom. Követtem a szívem és az Úr hangját”.

Proyton Manchesterhez közeli település Érd testvérvárosa

Hogy mit üzen Bartos Gábor nektek, olvasóknak?

„Ember, küzdj, és bízva bízzál.”

 NG

Szigetországi magyarok közössége

A HUNUK közösség célja hogy összefogja, segítse és támogassa az angliai, skóciai, írországi magyarokat. Olyan brit városok köré hozunk létre közösségi csoportokat ahol az ott élő magyarok aktív társaságot alkotnak. Közösségi fórumokon és üzenőfalakon keresztül kommunikálhattok, illetve lehetőség van programok szervezésére is a weboldalunk segítségével.

Kérdésed van?

Fordulj bátran a HUNUK magazin szerkesztőihez illetve regionális csoport és fórum moderátorok is állnak rendelkezésedre. Szeretnél egy helyi közösség moderátora lenni? Klikk ide a jelentkezéshez.
Szerzői jogok fenntartva. © 2013 HUNUK Kiemelt partnerünk a Londoni Apró – a Londonban élő magyarok apróhirdető oldala
%d bloggers like this: